Jaký prkno si pořídit na river surf a co funguje na Štvanici

UPDATE: 17.8. 2023: Hezký test river surfových prken vyšel v německém Surfersmagu zde. Porovnávají aktuální špičková prkna od NOA, RIVVER, Delight Alliance, Lib Tech a Buster.

Jestli uvažuješ o top kousku v kategorii 20k CZK, přečti si německý test (neboj, objeví se tam i několik levnějších). Jako začátečnické první prkno ti ale stačí i něco levnějšího. Stejně to rozsekáš :-) Foto: Surfersmag.de

Náš článek je ze zimy 2023 - a naše zkušenosti se ale pořád vyvíjí a stále víc se objevují i dražší desky, ale taky jen tak ze srandy homemade kousky překližky. Jestli opravdu jdeš do koupě, konzultuj raději s našimi instruktory nebo na naší WA skupině pro riders. Zvací link do skupiny na WhatsApp.

Jakou velikost?

Na river surf se hodí kratší prkna s malým objemem (volume). Objem je totiž důležitý pouze pro statický vztlak, nikoli pro dynamický vztlak, kde je důležitá velikost plochy desky a jaký je rocker (tedy jak moc je zvednutá špička). Pro river surfing se počítá v podstatě pouze dynamický vztlak, protože nemusíš pádlovat do vlny. Nemusí tě to unést v leže. Čím silnější vlna, tím méně důležité je volume.

U nás na Štvanici nejlépe fungují krátká prkna přibližně od 5’2” do max. 5’5” (pzn. léto 2023: pro holky a hubeňoury to snese i kratší) Prkna jsou ale zároveň potřeba širší, klidně až někde kolem 19-20”. Volume se pohybují v rozmezí mezi 23 až 26l (pzn. sportovní kusy snesou i míň)

Velice to ale také záleží na tvojí váze a jezdeckých skills, a úplně nejvíc na průtoku vody, který nám zatím docela kolísá. Možná i proto, že je vedle zdymadlo, kam najíždí velké lodě. Takže než něco koupíš, přijď si zajezdit k nám na řeku s nějakým půjčeným prknem a popovídejte si o tom s našimi lokály a instruktory 🙂

Poznámka: momentálně jezdí na Štvanici většinou jen kluci, takže nemáme zkušenost s opravdu malými váhami. Je možné, že pro takové se budou hodit ještě maličko menší velikosti. Buďte průkopníky, respektive průkopnice 😗🤙🏼 (pzn. tohle už není pravda, ptej se holek v naší WA skupině)

River surf board rocker
Říční prkno musí mít pořádný rocker (zdvihlý nose-špičku).

Jaký tvar?

Říční prkna mají i trochu specifický shape. Kromě délky záleží i na rockeru – to je to prohnutí nose (špičky). Ploché prkno nebude fungovat (jako třeba nanuk z dekáče). Je tam víc detailů, prostě radši berte prkna určená na řeku. Dobrý jezdec to ale samozřejmě sjede i na dveřích od chlíva 😅.

Apatyka Surfboards shapuje první prkno přímo pro vlnu na Štvanici.

Jaký materiál?

Softshell

Pěňák je teoreticky odolnější než hardshell, ale je povětšinou pomalejší a nasakuje se vodou. Už vzhledem k principu konstrukce, kdy jsou finboxy upevněny skrz desku a pak těmi dírami začne zatékat. Problém je také v tom, že většina výrobců nedělá malé pěňáky, které by na Štvanici fungovaly. Například pěňáky z Decathlonu populární v Brandýse, jsou tady v podstatě na nic. Růžový nanuk nefunguje vůbec, musíte stát skoro jen na zadní noze a bílý 6′ téměř taky ne. Všichni kdo si tyto prkna koupili, do měsíce přešli na hardshell. Poznámka: zdá se, že ale přichází doba hybridů, jako zde Buster. Může to být cesta, ale zatím nevyzkoušené. Necháme se překvapit. První vlaštovka co se u nás objevila, hybrid od Kanoa, nepřežil 14 dní :-(.

Update: do naší půjčovny jsme nakoupili kvalitní river pěňáky od Softdogsurf a jako půjčovnová prkna se zatím osvědčují. Někteří začátečníci si hned objednávají taky i pro sebe. Zvaž ale přeci jen i hardshell. To je prostě už opravdový surfboard.

Softdogy řadu Alpha máme v naší půjčovně.

Hardshell

Hlavní výhoda hardshellu je samozřejmě v tom, že je sexy!!! 🤣 😍

Ale tak yv tom, že je obratnější a prostě si celkově užiješ víc zábavy. Základní vysvětlení konstrukcí surfových prken je maličko zmíněno i v článku Miloše o tom jak si postavit surfové prkno. Krátce to teď shrnu a něco přidám. Neřeším zde úplně původní dřevo, ani moderní bambusové materiály, různé ekologičtější pryskyřice atd., tento článek je jen základní přehled.

A/ Klasická sklolaminátová konstrukce

Je to výplň z PU (polyuretanové pěny) na které je POLYESTEROVÁ pryskyřice jako vrchní vrstva. Pokud jsou všechny materiály dobře sladěné, výsledkem jsou lehká a robustní surfová prkna s velmi dobrým poměrem cena/výkon. Skalní tvrdí, že toto prkno má i jakési kouzlo duše :-). Například Buster tvrdí, že se od epoxidu po letech a tisících vyrobených prken dnes vrátili zpět k PU/polyesteru. Podle našich zkušeností jsou tyhle prkna opravdu příjemná, houževnatá, ale až skoro pocitově měkká, takže místo prasklin na tom vznikají spíš ďolíky :-().

B/ Epoxidová konstrukce

Má výplň z EPS (polystyrenu) a na povrchu má EPOXIDOVOU pryskyřici. Tahle varianta se pokládá za modernější. Epoxid je obecně o 35 % pevnější, ale strašně tu záleží i na konkrétní kvalitě použitého materiálu.

Epoxidová prkna se obecně berou jako víc hi-tech, jsou dražší a pevnější. A také jsou výrazně lehčí, takže jste výše a létáte nad vlnou, což je důležité zvlášť pro pokročilé technické jezdce a pro různé triky ve vzduchu. Taky by to mělo být lepší, když je málo vody. Epoxidy také z principu konstrukce mohou být velmi tenké.

Naproti tomu PU/polyesterové bordy mají v oblibě oldschool rideři, kteří si užívají lepší sepětí s vlnou a vodou. Raději pořádně zaříznou raily do vlny aby cítili sílu vody, než aby jen poletovali ve vzduchu. Prostě výběr je velice individuální a záleží na tom co máte rádi a jak jezdíte. Nejlépe mít tak i tak alespoň dvě prkna a střídat je. Druhé pak může v klidu zrovna schnout, když dojde na opravu 😅, čemuž se při poctivém ježdění nevyhnete.

POZOR!

Epoxidová a polyesterová pryskyřice jsou dva RŮZNÉ druhy materiálu! Na polystyrenové EPS jádro epoxidových prken nelze NIKDY použít polyesterovou pryskyřici, “prožrala” by ho. Naopak to lze. Epoxidové opravné sady na lepení prken jsou ok na oba druhy desky. V podstatě nám nedává smysl kupovat jako opravnou sadu polyester. Zvlášť jestli si nejste jisti, z čeho to prkno máte nebo máte více druhů desek.

surfboard lepení opravy lampička na stole solarez epoxyd
Lepení dvousložkovým epoxidem nadělá spoustu bordelu a musíte umíchat správný poměr, což při malých množstvích moc nejde trefit. Pokud je to jen malá dírka, zaplácněte to Solarezem, viz níže.

C/ Ekologické verze

Tohle všechno je samozřejmě syntetika a hnus, takže se už vyrábějí různé ekologičtější syntetiky certifikované kdoví jak udržitelně. A také i bambusová prkna s ekologickým lakem a raily vyztužené čedičovými vlákny. Jak moc to ale bude odolné, jak moc to bude lehké aby to dobře jezdilo a nebude to všechno strašně drahé? Zjistíme během příštích let.

Výrobci se snaží hledat ekologičtější alternativy, jako třeba zde Buster, který je v bambusu a raily má pokryté basaltovou tkaninou z čediče. Ta je víc přírodní než klasická skelná vata a také pevnější. Přitom takový model je jen o 100 eur dražší než obyčejné PU prkno. Nemáme ale v reálu vyzkoušeno. Spíš se u nás rozmáhá full karbon.

Odolné raily

Je skoro nutností vyžadovat, aby vše prkno mělo nějakou speciální formu ochrany railů. Někdy je to jen marketing, ale třeba karbonové ochrany okrajů jak je dělá třeba Delight Alliance se nám zatím osvědčily. Nalepit i můžete speciální pásky (ne ducktape!), ale to je už slabota.

Tovární nebo custom prkno?

Momentalne jsou v Praze 2 shapeři stavějící (nebo opravující) prkna. Miloš z Apatyka Surfboards a Liam, který má dílnu přímo na Štvanici. Viz naše stránky (sekce loděnice). Custom prkna nejsou nijak dramaticky dražší než ty tovární (bavíme se tu o kategorii odhadem kolem 15-20k korun), ale počítejte, že výroba zabere i několik měsíců a musíte trochu vědět co chcete. Ale zase můžete být po celou dobu u zrodu, navymýšlet si vlastní design a tvar… Jen si dejte pozor ať se nestanete otrokem takového prkna a nebojíte se na něm jezdit. Nakonec ho rozstřelíte nebo minimálně oboucháte tak nebo tak. Panují legendy, že Janek se stal naším nejlepším jezdcem jen proto, že má nejrozbitější prkno a nemusí se bát na něm rozsekat 🙂

Když z továrny, tak jakou značku?

Tady zkoušíme všichni stále něco nového, momentálně se u nás točí i staré slovenské Demony (už se nevyrábí) a díky ceně i Decathlon. Tam je problém, že nedělají přímo river prkna, takže si musíte koupit dětský shortboard na oceán 5’5 a to prkno je na řeku dost úzké, takže potřebuje velký průtok vody nebo vážit 40 kilo :-). Je to překvapivě kvalitní epoxid a má FSC II finbox, ale shape prostě na tuhle vlnu prostě není ideál. Populární, univerzální a odolné prkno je od Delight Alliance model Hoodoo Swallow (jezdí se tu velikosti 5’2”, 5’4” i 5’6”). Asi zatím nejvíc nezničitelné ze všech. Ale počítej 20k.

Já mám Buster FX (5’3”), má kvělé jízdní vlastnosti, ale kvalita je nižší, takže jsou to i neustálé opravy, takže taky přecházám na DA. A naše nejnadšenější jezdkyně Julie je velmi spokojená s rychlejší verzí Buster C. Mají je i na Blue Tomato. Není to epoxyd, je PU/polyester, takže po čase jsou trochu boulovité, ale mají skvělé jízdní vlastnosti. Je tu i jeden spokojený RVR Torq. A pak italský Alter Ego (Pool Dancer ACT 2.0, velikost 5’4”), ale z něj zatím žádné velké nadšení. A za rok budeme mít nejspíš všichni něco úplně jiného :-).

Krátkým hitem teď byla na Štváně značka karbonových prken z Austrálie/Mnichova/Číny AWS Surfboards. Mají krásné černé leské a matné verze full carbon. Nakoupilo hned našich asi 6 jezdců. Ale už všem popraskaly finboxy a značku vyhejtil i náš známý a zkušený německý jezdec Alex za špatné jízdní vlastnosti... Tomu vadí i nepřiznané čínské DNA (...Only boards made in Germany and by made I mean shaping and glassing because there are no blanks producers in Germany are Riot and Wacu all the other brands from Germany produce in Spain and Portugal even Delight is starting to produce outside Austria).

Takže hledání dokonalého prkna pokračuje.

Jaké finy?

Jestli si teprve vybíráte prkno, je dobré mít co nejpevnější finboxy (takové to vázání, ve kterém je fina upevněná). Aby se vám při škrtnutí o dno (stává se když je málo vody, ale můžete s tím říznout o molo nebo prostě kdykoli – je to asi nejčastější crash) nezarazil finbox do těla surfu nebo aby se nevytrhl. To je pak drahá oprava.

Zaražený finbox se musí takto vyříznout a zalít tam nový.
oprava finbox surfboard
Zaražený finbox se musí takto vyříznout a zalít tam nový.

Doufejte prostě v ulomení finy – to je prostě v pohodě, přijdete o pár stovek a dáte hned novou. Vyrvání finboxu je průšvih kdy se to musí celé vyříznou a zalít novým epoxidem. Proto je ideální kombinace co nejpevnější finbox a křehké finy které se kdyžtak ulomí (můžete si je i naříznout), nebo pružné. U těch je ale zase problém, že v zatáčkách je prkno takové “gumové”.

A/ Takže finbox FSC I je sice nejrozšířenější, ale taky nejbídnější finbox. Dělá se ale i ve zpevněné verzi například SANE právě pro river (viz foto od Buster) a ten už je fajn.

Zpevněné finboxy SANE pro systém FCS I. Foto Buster.

B/ Finbox FSC II je pevnější, ale zase není dobré tam dávat pevné FSC II finy. Používejte do dvojky raději křehčí FSC I finy aby se to kdyžtak ulomilo.

C/ Futures – podobně pevný jako FSC II a současně finy jsou předem určené pro zlomení. Málo kdo ho ale v ČR používá, takže v nouzi vás nikdo náhradní finou nezaloží.

Co se týká velikosti finů, medium je už skoro moc velké. XSmall se zase dělají jen hodně tvrdé. Nejčastěji se jezdí dvě větší finy po stranách a uprostřed jedna malá speciální tvrdší. Debo 3 stejné finy všude. Ale jde to i jedna uprostřed (když očešete ostatní finboxy :-)….

Samotné finy koupíte kdekoli. Originál, dekáč, Čína, nebo si je vyjeďte na 3D tiskárně. Jeden jezdec u nás má i finy vyřezané z prkýnka z Ikea :-).

Údržba

Doporučujeme si po každé jízdě desku pořádně prohlédnout a včas zalepit případné dingy a především dírky a seky, které jdou skrz povrch, tedy kterými by vám tam mohla téct voda. To je pak průšvih, celé prkno může shnít.

Nemusíte hned míchat dvojsložkový epoxid, malé dírky stačí zamáznout Solarezem, který schne jen pár hodin na světle a je to jednosložková věc v tubě, která už je zahuštěná skleněnými mikročásticemi.

Solarez je rychlá volba
Ale se Solarezem musíš kvůli vytvrdnutí na sluníčko. V zimě je to tedy skoro na UV lampu. Na fotce můj dekáč a Buster.
A když budeš doma lepit díry a následně brousit epoxid, dělej to někde venku, na balkóně nebo v garáži. A určitě si vezmi respirátor! Ten prach je opravdu svinstvo a to dýchat nechceš. Ne jako já zkušeně v ložnici. 🤣

Mám to prkno olepit ducktape?

Ze začátku jsme to tak všichni dělali, ale potom nám to rozmluvil Nico z Mnichova, Majitel Buster Sorfboards: “After 50 years of surfing on our munich riverwaves we know that ducktape is a bad option. Due to the fiber structure, the tape is not 100% tight. This allows water to enter under the tape and the rails can rot. We recommend not to use it.” Ve zkratce, prostě to pod tím ducktejpem hnije 🙂

Update: děláme to teď zase u půjčovnových prken, protože ty dostávají opravdu hodně na zadek od nováčků a nejspíš nevydrží tak dlouho, aby stihly shnít. Ale uvidíme časem.

zatejpované surfové prkno, ducktape
Můžete zatejpovat alespoň nose.
chránič nose na surfboard prkně Buster, Smart Nose Saver od RSPro
Ale lepší je koupit si a nalepit oficiální chránič na nose, tady třeba Smart Nose Saver od RSPro, ten chrání prkno, ale sám se docela rychle omlátí, takže to je na výměnu každou chvíli.

No items found.