Jarní fuckup

V dubnu 2022 jsme s velkým očekáváním převzali hotovou konstrukci od kolegů z Mystics Constructions. Uspořádali jsme setkání užšího okruhu surfařů a pustili na novou konstrukci vodu. Nejdříve vše vypadalo velmi nadějně, po pár zkouškách však přišlo zklamání a mnoho původních podporovatelů ztratilo o projekt zájem.

Bylo potřeba vlnu přestavět a redukovat následující problémy: vlna byla příliš strmá, velmi blízko překlopení. Negativně se projevovala i krátka vodorovná část konstrukce na dně vlny, jejíž důsledkem byl příliš prudký přechod proudnic z náběhové šikmé plochy do šikmé plochy kickeru. Tyto faktory způsobovali, že se při jízdě, prkno zapichovalo do dna vlny a nutily surfaře k přehnanému zatížení zadní nohy. Strmost vlny také ubrala na rozsahu, byl velmi malý manévrovací prostor pro uspokojivou jízdu. Vedlejším důsledkem byla nízká spodní hladina, neboli hladina řeky za vlnou, která má na tvar vlny zásadní vliv. Z důvodu strmosti bylo potřeba držet spodní hladinu na nízkých úrovních, které byly za hranicí bezpečnosti pro běžný provoz. Hladina působí jako jakási podpora vlny, dochází-li k jejímu růstu, dochází i k růstu velikosti vlny. My se však nacházeli v mezní situaci, při které by nepatrné zvýšení spodní hladiny způsobilo překlopení vlny a její proměnu propěněný válec.

rozkres upravy-vlny, blue print, riversurf
Voda není jen lítání po vlnách, ale i hydrodynamika. Nákres úpravy tvaru vlny.

S koncem léta jsme pozornost přesunuli do laboratoře katedry hydrotechniky na ČVUT a začali jsme s podrobným srovnáváním našeho tvaru s tvarem světových riversurfingových vln. Pomocí zmenšených hydraulických modelů jsme začali testovat potenciální změny tvaru konstrukce.

 Po pár měsících se nám podařilo najít ideální řešení - poměrně levné a velmi účinné, řešení které odstraňuje všechny zmíněné problémy. Návrh obsahoval 2 zásadní změny, prodloužení vodorovné části konstrukce na dně vlny a změnu sklonu kickeru. V červenci 2022 jsme začali s přestavbou.

Až o rok později jezdíme v plné síle 😅

No items found.